5 øvelser til at styrke dit selvværd

Selvværd handler om, hvordan du ser på dig selv og din egen værdi som menneske. Et godt selvværd betegner fornemmelsen af at være god nok, som man er, og at føle, at man er ligeså meget værd som andre mennesker. Et højt selvværd er forbundet med øget trivsel, ligesom det også kan have en beskyttende faktor i mødet med belastninger, kriser og nedture. Ens selvværd er dynamisk – det vil sige, at det ikke er en fast bestemt størrelse, men derimod foranderligt og kan gå op og ned i bestemte perioder i ens liv. Du har derfor en reel mulighed for at kunne have indflydelse på dit selvværd.

Ens selvværd kan sammenlignes med det sæt briller, man har på og ser verden igennem. Hvis ens selvværd er lavt, vil man være tilbøjelig til at have et skærpet fokus på de negative elementer omkring sig selv og ens omgivelser. Men fordi selvværd er dynamisk kan man øve sig i at slippe det negative brillesæt og tage et nyt sæt på, der vægter det varme, positive og omsorgsfulde.

Øvelser til at slippe det negative brillesæt

Hvis du gerne vil booste dit selvværd og slippe det negative brillesæt, kan et godt sted at starte være måden, du tænker om dig selv på. I fagsprog kan man kalde det for omstrukturering af dine tanker. Her er 3 små øvelser, der kan hjælpe dig med dette.

  • Øv dig i at finde beviser på, at du er god nok, som du er. Dette redskab handler om, at du kan øve dig i at dvæle ved det, du gør, som er godt. Det kan være alt fra store til små gerninger, som du gør, der skaber glæde, taknemmelighed eller anden positivitet i dig selv eller andre. Fx hvis du har en god samtale med en kollega, får dit barn til at grine, får løst en arbejdsopgave eller forkæler dig selv med din livret. Jo mere bevidst du bliver på de beviser, der taler for dit værd, jo mere vil det gavne dit selvværd.
  • Tænk varme tanker omkring dig selv; Når du tænker om eller taler til dig selv, kan du øve dig i at gøre det med de positive og omsorgsfulde vendinger, som du ville bruge til dine allernærmeste. Det vil sige, at når du støder på udfordringer eller har en dårlig dag, så kan du øve dig i at være omsorgsfuld og kærlig overfor dig selv og forsøge at lægge selvbebrejdelserne fra dig. Når selvværdet bliver lavt, vil man ofte få en tendens til at være selvkritisk eller dømmende overfor sig selv. Det samme gør sig ofte ikke gældende, når vi har med vores allernærmeste at gøre. Derfor kan denne øvelse hjælpe dig ind i en mere accepterende og omsorgsfuld tone overfor dig selv.
  • I situationer, hvor der opstår uro i dig selv, kan du øve dig i at finde 3 grunde til, at uroen opstår, som ikke har noget med dig at gøre. Fx hvis en kollega er i dårligt humør, da kan du øve dig i at huske dig selv på, at der kan være ydre grunde, som ikke handler om dig, der forårsager kollegaens dårlige humør; 1) Måske har kollegaen en dårlig dag og har sovet dårligt. 2) Måske har kollegaen mange arbejdsopgaver og er måske presset. 3) Måske har kollegaen noget at spekulere over, der fylder derhjemme i privaten. De mennesker, der trives og har et højt selvværd, er gode til at finde ydre grunde til, at uro opstår i forskellige situationer.

Selvværdsbrillerne kan desuden gøre det svært generelt at fokusere på de gode ting, der sker i ens hverdag. Her er derfor en lille øvelse der kan booste denne evne:

  • Skriv dagbog om aftenen over de positive ting ned fra dagen, som du enten har oplevet eller gjort for dig selv eller andre. Skriv gerne 3-5 ting ned, som du har oplevet, dette vil øge fokus på det positive og dermed slippe fokus fra det negative.

Noget der kan være med til at fastholde lavt selvværd og selvværdsbrillerne er, når vi glemmer at lytte til os selv og derfor ikke gør det, vi har brug for og lyst til. Her er derfor et vigtigt fokuspunkt, du kan øve dig i, hvis du vil styrke dit selvværd:

  • Prioriter tid til at lave det, du har lyst til og som giver dig næring og værdi – hver dag. Skab de tiltrængte pusterum eller det lystfyldte, som du kan se frem til. Hvis du øver dig i at prioritere mere tid til dig selv, så viser du dig selv selvrespekt, og at du er det værd, nemlig tiden til at gøre det, der gør dig glad.

Udover ovenstående kan du også øve dig i både at være autentisk og have fokus på assertiv kommunikation – alt sammen noget, der taler ind i at øge det gode selvværd. Læs mere her: https://www.encounter.dk/autencitet/ og https://www.encounter.dk/boevler-du-ogsaa-med-kommunikationen-saa-proev-med-assertiv-kommunikation/

Husk, at det kræver vedholdenhed og tålmodighed at ændre sine tankemønstre. Nogle dage vil øvelserne være lettere end andre. Et lille skridt på vejen er bedre end ingen fremskridt og det kan være en længerevarende proces at øge det gode selvværd. Du kan overveje at opsøge professionel hjælp, hvis du oplever, at det er svært at bruge redskaberne eller at du har brug for støtte undervejs. Det er almindeligt at have brug for professionel hjælp, da det kan være krævende at arbejde med at opbygge et højere selvværd.

Skrevet af Line Kristensen, psykolog ved Encounter