Selvomsorg

Hvad er selvomsorg egentlig, og er det noget, du sørger for at give dig selv?

Selvomsorg er at gøre og tænke ting, der giver én en følelse af at være god nok. Selvomsorg handler om at stille passende krav til sig selv, at tale pænt til sig selv og at respektere sine egne grænser og følelser. Selvomsorg har en betydning for vores mentale sundhed, og i dette indlæg får du 3 råd til måder, du kan få mere selvomsorg ind i hverdagen.

Former for selvomsorg

Selvomsorgsfulde handlinger kan tage mange former, alt efter hvem man er og hvor man er i sit liv. Det kan være selvomsorg at give sig selv plads til at slappe af, lægge arbejdstelefonen væk og holde fri, når man har fri. Det kan også være at give sig selv et skub til at få taget opvasken, at få lavet en aftale med en god ven eller noget helt tredje, som i første omgang virker energikrævende, men som man ved giver noget ro eller positivt bagefter.

Fysisk og mental sundhed

Vores evne til selvomsorg er en vigtig faktor for vores mentale sundhed. Men hvad betyder det egentlig at være mentalt sund? For at finde svaret på dette, kan det være lettere og mere konkret at tage udgangspunkt i principperne for fysisk sundhed. Fysisk sundhed kan forbindes med ordentlig søvn, variereret kost, fysisk aktivitet og ens vaner omkring eksempelvis rygning og alkohol. Både når det kommer til søvn, madvaner og motion, handler det et stykke henad vejen i virkeligheden om balance: der skal være plads til både aktivitet og afslappelse, og til et fokus på næring og nydelse.

Vi kan i overført betydning sige, at det samme gør sig gældende for vores mentale sundhed, og hvordan vi forholder os til vores tanker, følelser og adfærdsmønstre. Det kan være godt at udfordre sig selv, få klaret ting og sætte sig selv nogle mål, men samtidig er det også vigtigt at give sig selv lov til at slappe af, være varsom med ikke at blive for selvkritisk og gøre ting, der gør os glade. Da selvomsorg netop understøtter denne balance, kan det derfor ses som en særligt vigtig faktor for vores mentale trivsel.

3 gode råd til mere selvomsorg i hverdagen

  1. Sæt tid af til dig selv.

Prøv at se tid til dig selv som noget, der skal prioriteres ligesom støvsugning eller en tid ved lægen. En stund i sofaen med en kop kaffe, en løbetur, at læse et kapitel i en god bog eller noget andet, der giver dig glæde og energi, er eksempler på selvomsorgsfulde ting, som du gerne må prioritere og planlægge tid til i din hverdag.

  1. Ingen særregler.

Nogle gange er det lettere at huske omsorgen og den kærlige tone overfor vores børn, partner eller gode venner. Men husk dig selv på, at der ikke gælder særregler for dig. Du fortjener at blive talt ordentligt til, og det gælder også ”din indre stemme”. Øv dig i at tale til dig selv, som du ville have talt til en ven/partner, hvis de var i din situation.

  1. Juster kravene, og husk rosen.

Vores evne til at præstere afhænger af mange faktorer, både vores energiniveau, erfaringer og tidsrammen for det, vi gerne vil nå. En kærlig påmindelse til dig selv er, at vi nogle gange sætter højere krav til os selv end til andre, og at vi ligeledes kan glemme at rose os selv. Så øv dig i at lægge mærke til alt det, du kan og gør, og ros dig selv, når du gør dit bedste i en given situation – det er nemlig alt, du kan forvente af dig selv.

 

Skrevet af Victoria Holm Sørensen, psykolog ved Encounter