Nytårsforsætter: Sæt realistiske mål og hold dem
Når vi nærmer os årsskiftet, er det et oplagt tidspunkt at reflektere over, hvilke mål og ønsker vi har for det kommende år. Måske kigger du tilbage på det forgangne år og opfyldes af en lyst til, at noget skal være anderledes? Nytårsforsætter kan være en kraftfuld måde at sætte positive forandringer i gang på. Ofte støder vi dog på udfordringer, der forhindrer os i at opfylde dem. Måske har du flere år i træk lavet nytårsforsætter for dig selv, men har allerede halvvejs igennem januar givet op? Selvom intentionen var god, kan det være en hård start på året med følelser præget af nederlag og fortrydelse. Der kan være rigtig gode grunde til, at du endnu ikke er lykkedes med et nytårsforsæt endnu, som hverken bunder i “svag viljestyrke” eller “dovenskab”. Du har måske ikke haft den rette viden om, hvordan du bedst sætter mål for dig selv og når dem. Her kommer 7 tips som vil hjælpe dig til at gøre dine nytårsforsætter mere effektfulde, med fokus på omsorg for dig selv.
1. Find det rette mål for dig, og knyt dig til det
Når du skal finde eller vælge et nytårsforsæt, er det vigtigt at undersøge baggrunden for ønsket for forandring. Er forandringen i høj grad påvirket af udefrakommende krav og forventninger? Hvis ønsket om forandring kommer fra et pres fra omverdenen, er det måske ikke det rette mål for dig? At kende den dybereliggende grund til dine mål kan være en stærk motivator. Når du har fundet dit mål som er mere i overensstemmelse med dine værdier, kan du afprøve at sætte dig ned et roligt sted, lukke øjnene og forestille dig i detaljer, hvordan livet vil se ud, når du opnår det. Dette kan måske knytte dig endnu tættere til målet.
2. Definer specifikke mål
I stedet for vage målsætninger som “jeg vil være sundere”, så prøv at definere specifikke og målbare mål. For eksempel: “Jeg vil gå 30 minutter tre gange om ugen” eller “Jeg vil spise 300g grøntsager om dagen”. Klare, målbare mål gør det lettere at følge din fremgang og fejre succeser undervejs.
3. Bryd store mål ned i mindre skridt
Store mål kan virke overvældende, så bryd dem ned i mindre, håndterbare skridt. At lave en konkret plan med mindre delmål, vil gøre det lettere for dig at opnå succes. Forestil dig, at du skal gå op af en trappe, og at hvert trappetrin rummer et lille delmål. Skriv ned hvad du vil opnå på hvert trin, så du til sidst står på toppen. Hvis dit mål er at skrive en bog, så start med at skrive et lille afsnit om dagen. Denne tilgang hjælper med at holde motivationen oppe, da hvert lille skridt føles som en opnåelig sejr.
4. Fejr små succeser
Husk at anerkende og fejre dine fremskridt, selv de små. Dette styrker din selvtillid og motivation til at fortsætte. Måske du kan føre en positiv dagbog, hvor du hver dag beskriver 1-3 gode ting du har gjort for at opnå dit mål. F.eks. “Jeg satte mine løbesko frem, så de er klar til løbeturen i morgen”. Dette vil generelt styrke din evne til at tænke positivt og gavne din trivsel.
5. Planlæg hvordan du vil håndtere forhindringer
Ingen rejse er uden bump. Tænk over potentielle forhindringer og hvordan du vil håndtere dem. Hvis du for eksempel planlægger at løbe regelmæssigt, hvad vil du så gøre på dage, hvor vejret er dårligt? At have en plan B kan holde dig på sporet.
6. Søg støtte og hjælp
Det kan være hjælpsomt at dele dine mål med en ven eller et familiemedlem, som kan tilbyde støtte og holde dig ansvarlig. Overvej også at deltage i grupper eller online fællesskaber, der deler dine interesser.
7. Vær tålmodig og tilgivende overfor dig selv
Forandringer tager tid, og det er normalt at møde tilbagefald. Vær tålmodig og tilgivende over for dig selv. Nogle dage vil du måske ikke få gjort, hvad du har sat dig for. Dette er helt forventeligt, og det er vigtigt, at du ikke bebrejder dig selv, når “kæden hopper af”. Det vigtigste er, at du får genoptaget det gode arbejde, når du er klar. Husk at hver dag tilbyder en ny chance for at komme tilbage på sporet.
Nytårsforsætter kan være en sjov måde at indlede positive ændringer i dit liv. Måske ved du allerede nu, hvor du kunne tænke dig at sætte ind? I så fald er det ikke for tidligt at finde papir og blyant frem og gå i gang med at planlægge dit første succesfulde nytårsforsæt.
Skrevet af Amalie Strange, psykolog ved Encounter