Hvordan kan psykisk sygdom påvirke dit sexliv?
Sex er sundt og godt for vores trivsel. Når vi rører ved hinanden udskilles hormonet oxytocin også kaldet for ’kærlighedshormonet’. Samtidig er sex en skrøbelig størrelse, fordi lysten til sex bliver påvirket af mange forskellige faktorer i vores liv. Vi ved, at graviditet, fysisk og psykisk sygdom, sorg, stress, manglende søvn osv. kan reducere lysten og evnen til at have sex. Desuden er det normalt, at man kan mangle lysten eller overskuddet til sex i perioder. Hvis det står på over længere tid, kan det skabe en negativ spiral, som kan fastholde dig i manglende lyst og overskud. Hvis du er i en negativ spiral, og der ikke er udsigter til, at det ændrer sig, kan det være tid til at handle på det. Selvom det er normalt at miste lysten til sex i perioder, kan det også være en del af et underliggende problem eller et tegn på psykisk sygdom eller mistrivsel.
Psykisk sygdom kan påvirke sexlivet forskelligt
Dit sexliv kan blive påvirket af psykisk sygdom eller mistrivsel på mange forskellige måder. For eksempel er et symptom på depression, at man har mindre lyst til at gøre ting, man plejer at nyde eller have lyst til som fx sex. Det kan virke modstridende at miste lysten til sex, når vi er triste eller deprimerede, fordi sex er med til at gøre os i godt humør, og er vigtig for vores trivsel. Men hvis vi lider af depression kan det påvirke vores oplevelse af aktiviteter, som vi tidligere har fundet glæde og nydelse i, så aktiviteterne i stedet efterlader os med en flad fornemmelse.
Stress kan også påvirke vores sexlyst negativt. Når kroppen er stresset, reagerer den med at gå i ’fight or flight’ mode. Her er kroppen indstillet på at håndtere trusler, der er nødvendige for at overleve og klare situationen, man står i. Hvis kroppen bliver ved med at være stresset, vil en naturlig biologisk reaktion være at hæmme systemer, der ikke er nødvendige for at overleve den situation, vi er i lige nu og her. Dette indebærer fx de systemer, der er forbundet med sex. Derfor vil sexlivet blive påvirket, fordi det bliver vanskeligt at slappe af og opleve lysten til sex, når vi er for pressede gennem en længere periode.
Andre psykiske lidelser kan også være med til at påvirke vores sexliv. Mennesker, der lider af angst for fx at besvime eller er bange for at have hjerteproblemer, kan opleve et ubehag ifm. sex. Dette skyldes, at når hjertet slår hurtigere, kan det aktivere angsten for fx at besvime, og derfor kan det afholde nogen for at have sex, fordi angsten bliver altoverskyggende. Sidst men ikke mindst kan mindre lyst til sex også være en del af en parforholdsproblematik. Fælles for alt er, at det kan være normalt at miste lysten i en periode, men at det er et tegn på sundhed og normalitet, hvis man har lyst til sex indimellem.
Kan du genkende dig selv?
Hvis du kan genkende dig selv i noget af det, der er beskrevet ovenfor, er det sandsynligvis relevant at få det behandlet, så du kan få det bedre. Det første skridt kan være at kontakte egen læge eller gå til psykolog.