Gode råd til en mere bekymringsfri sommerferie
Kender du det, når udsigten til at tage på ferie føles ambivalent? Du glæder dig til at komme afsted med familien og få gode oplevelser, men frygter også konflikter og skuffede forventninger?
Vi har ofte mange forventninger til dét at skulle på ferie. Vi ved, hvordan vi plejer at gøre, vi ved hvad vi selv har brug for, og hvad der passer ind i vores livsrammer. Så hvis vi skulle helt alene afsted, kunne vi hurtigt drømme os til det perfekte feriescenarie for os selv. Som familie står man dog ikke alene, og der er flere forskellige drømme, forventninger og behov at tage hensyn til, som potentielt kan komme til at krydse klinger: der er forskellige personligheder – børn og forældre kan og skal ikke have de samme behov og de har heller ikke nødvendigvis samme interesser. Forældrene kan givetvis også have forskellige interesser og have forskellige måder, hvorpå de slapper af og finder ro. Herudover kan der være særlige livsomstændigheder i den samlede familie, som i denne aktuelle sommerferie er anderledes, end de var sidste år. Der kan være flyttet skole, nyt arbejde, være kommet nye familiemedlemmer og/eller venner til, og der kan være faldet nogle fra. Forventninger knytter sig altså ofte til vaner og rutiner – til det, der ”plejer” at være og som ved ændrede livsomstændigheder pludselig ikke er ”plejer” længere. Ved sådanne forandringer kan det derfor være særligt vigtigt at have forventningsafstemning som opmærksomhedspunkt inden en fælles ferie.
Med andre ord: ferie og forventninger hænger sammen, og vores måde at håndtere denne kombination på kan have stor betydning for den endelige oplevelse og for konfliktniveauet.
Derfor kommer her et par gode råd til, hvordan du kan bidrage til at skabe rammerne for en god sommerferie:
1. Forventningsafstemning
Lav et ”familiemøde” inden I tager afsted på ferie: hvad vil vi hver især gerne? Lav evt. en top 3 for hvert familiemedlem over de oplevelser/aktiviteter der er på ønskelisten. Vælg 1 fra hver liste, som bliver prioriteret som fælles aktiviteter, når I er fremme. Det kan være alt fra minigolf, badetur, bygge sandslotte, brætspil, is-spisning, cykeltur eller andet. Indgå i kompromiser for hinanden og gå til det med positivitet.
2. Tag pauser – alene
Acceptér at en god ferie ikke forudsætter, at I er sammen hele tiden, og at alle kan have brug for alenetid. Dette kan være særligt vigtigt at huske på, hvis man er en sammenbragt familie, hvor børnene også kan have brug for ”alenetid” sammen med deres respektive forælder. Er man en førstegangsfamilie, kan der også være behov for alenetid. Det kan være godt givet ud for alle parter, idet I sandsynligvis vil være mere sammen, end I normalt er i hverdagen.
3. Forbered dig på, at du ikke kan forberede alt
Selv med den bedste forberedelse og forebyggende indsatser, så forbered dig på, at der højst sandsynligt er noget undervejs i ferien, der ikke går som planlagt. Det kan være kø på motorvejen, det kan være poolen eller hotelværelset, der ikke var som forventet. Hav evt. en plan B, hvor dette er muligt, men tal også med hinanden om, at uforudsete ting højst sandsynligt sker og hvad I hver især kan være opmærksomme på, så I kan komme igennem situationen alligevel.
4. Nyd ferien! Vær i nuet, fokusér på de små og gode stunder – lad ikke evt. små konflikter fylde mere, end nødvendigt.
Rigtig god ferie til alle!