Giver du din hjerne frikvarter?
I en travl hverdag, hvor der er tusind ting som vi skal forholde os til, kan det at stoppe op og trykke på pauseknappen føles fuldstændig tåbeligt. Er det ikke bedre bare at presse igennem, og få nået de ting, som skal nås? Læs med her for at blive klogere på, hvorfor pauser er så vigtige for os, og hvordan pauser kan gøre os mere effektive.
Fordele ved at holde pauser på trods af travlhed
Effektiv tid
Når vi holder pauser, forbedrer vi vores koncentrationsevne og vores effektivitet. Vi kan hurtigt ende i den tankefælde, at en pause forsinker os i vores arbejde. Dette er faktisk slet ikke tilfældet. Tværtimod er det sådan, at vi slider på vores koncentrationsevne og vores indlæringsevne, jo mere vi presser vores hjerne. Derfor ender vi med at blive mindre effektive, altså dårligere til at bruge vores hjerne, hvis vi ikke holder pauser. Vi kan således ende med at bruge meget mere tid på opgaveløsning, end vi ville på at holde regelmæssige pauser. En pause kan også hjælpe os med at lære nye ting mere effektivt, da vores hoved har brug for pauserne til at integrere den viden, som vi erhverver os for eksempel under et vigtigt møde.
Øger kreativitet og refleksion
En presset hjerne er ikke en kreativ hjerne. Har du prøvet at stirre dig blind på et projekt, hvor det er dig som skal opfinde vejen til den gode løsning, bare for at komme i tanke om en genial løsning på vejen hjem, eller imens du børster tænder? Dette sker, fordi det er her hjernen får plads og tid til at sortere i indtryk og tanker, og først her kan den finde frem til de kreative løsninger. Vi kan ikke tvinge os selv til at blive kreative, og ofte kommer vi længere med at give os selv en pause, end ved mere tid foran tegnebordet.
Forebygger mere alvorlige tilstande
Udover at øge vores almindelige daglige velvære og styrke en velafbalanceret hverdag, er pauser også med til at forebygge, at vi bliver overbelastede og stressede. Stress forekommer, når vores system har været overbelastet i en længere periode uden nok restitution. Stress i sig selv gør os også sårbare overfor flere fysiske sygdomme og for psykiske lidelser som angst, depression og udbrændthed. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på at holde pauser i perioder med en høj belastningsgrad.
Hvad er den ideelle pause?
Der er ikke ét rigtigt svar på, hvad den ideelle pause er. Det varierer fra person til person, og vores forskellige omstændigheder spiller også ind. Det vigtigste ved en pause er at finde den type pause, som fungerer bedst for dig. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan holde en pause, som virker.
1. Fælles for pauser gælder, at de er bedst, hvis de er fri for beslutninger, krav og forpligtelser.
2. Fjern dig fysisk fra sin arbejdsstation under pausen.
3. Hvis du er meget fysisk aktiv i dit arbejde, kan det give mening med en pause, hvor du slapper af, på den anden side kan det for mennesker med fysisk inaktive arbejdsopgaver give mere mening at komme op og bevæge sig.
4. Det klassiske gode råd er at bruge naturen, når du holder pause, og det er der faktisk rigtig gode grunde til. Forskningen bakker nemlig op om, at blot 20 minutters gåtur i naturen nedbringer vores stressniveauer. Her er det selvfølgelig vigtigt, at de 20 minutter bliver tilbragt med fokus på nuet og ikke med næsen begravet i en telefon.
5. Hvis du oplever at have svært ved at slukke for arbejdstanker, kan det også give mening at holde en pause, hvor du holder din hjerne kognitivt beskæftiget. Det kunne for eksempel være ved at lægge en sudoku eller et puslespil eller ved at lade din opmærksomhed blive afledt af noget helt tredje.
Prøv at blive opmærksom på hvad effekten af forskellige aktiviteter har på dit energiniveau, og prøv at lægge mærke til, om du føler dig friskere efter din pause, eller om aktiviteten i stedet har drænet dig. Du kan for eksempel i en periode øve dig i at registrere dit energiniveau på en skala fra 1-10, inden du begynder en pause. Lav derefter samme øvelse, når du afslutter pausen. På denne måde kan du undersøge hvilke typer pauser, som har den største virkning for lige netop dig.
Hvis du har brug for mere inspiration eller støtte til at finde måder at implementere pauser i hverdagen, kan du altid søge hjælp igennem et støttende forløb her i Encounter.
Skrevet af Imi Skak Ernst, psykolog ved Encounter.