Private

Struktur der skaber nærvær

At stramme op på strukturen kan umiddelbart lyde som et begrænsende og indsnævrende indgreb. Hvordan kan det så hænge sammen, at jeg nu vil påstå, at strammere struktur kan føre til mere frihed og færre bekymringer? Min pointe er, at hvis man formår at strukturere sin tilværelse, så kan man frigøre en masse tid og energi – og man vil blive mere afslappet og nærværende.

Der kan være store bekymringer forbundet med manglende overblik. Når man ikke har overblik over sine opgaver, så vil man typisk bruge meget tid på at være bange for, at man ikke kan nå dem alle sammen – og man vil bruge meget energi på at huske sig selv på alle de ting, der skal gøres.

Det manglende overblik resulterer ofte i manglende nærvær. Man er ikke tilstede i nu’et, hvis man hele tiden er bevidst om, at der hænger en uklar mængde af opgaver og svæver diffust foran én.

Derfor kan det være en stor hjælp at have en klar struktur over de opgaver, man skal lave i løbet af en dag. Helt konkret kan du starte din arbejdsdag med at tage 5-10 fem minutter, hvor du tænker over inddelingen af opgaver og over hvad, der skal laves hvornår. Det vil give dig overskud i løbet af dagen, hvis du har dette overblik.

Plan og struktur kan virke som begrænsende for kreativitet og nærvær, men det behøver det ikke at være. Tværtimod, så kan den strukturerede arbejdsdag fjerne de bekymringer, der ellers ville blokere for den nærværende kreative tænkning. Når man skaber struktur for sig selv, fritager man sig selv for en række bekymringer: beslutningen om hvad der skal laves hvornår er allerede taget – og derfor kan man fokusere på at være tilstede, hvilket er meget mere tilfredsstillende for alle parter.

Vi skal ikke frygte, at struktur hæmmer vores muligheder og kreativitet. Vi planlægger ikke for at sætte alting ind i en kedelig og forudsigelig ramme. Vi planlægger for at slippe for at tænke på planer hele tiden. Når vi allerede har udlagt en struktur for fremtiden, behøver vi ikke bekymre os om den – og dermed får vi mere overskud til at være nærværende i nu’et.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.